5 grunner til å skanne for antivirus en gang i uka

Har du noen gang lurt på hvor ofte du egentlig bør kjøre en virusskanning på PC-en eller Macen din? Selv om alle de beste antivirusprogrammene skanner dataen din i sanntid, og beskytter alt du gjør eller laster ned, er det også en god idé å skanne hele systemet ditt jevnlig.

Du kan tenke på det som en vanlig plikt i hjemmet, akkurat som å vaske eller rydde. Det er viktig å holde kontrollen på ting som dette, så det kan være smart å sette av litt tid til å vedlikeholde datamaskinen din. Du burde kjøre en komplett skann av systemet ditt minst en gang i uken for å sikre at alt funger som det skal. Det finnes nemlig utallige aktører på nettet som ønsker å tjene penger ved å skade deg. Det er kanskje litt vanskelig for oss her i snille Norge å forstå hvorfor, men vi er et ettertraktet mål for cyberkriminelle fra hele verden (fordi vi har masse penger!). Dessuten kan virusene gjøre stor skade på datamaskinen din, og på økonomien din. Hvis du f. eks. bruker VISA-kortet ditt til å handle på nettet eller sette inn penger hos et norsk casino i 2020, noe som mange har gjort under koronapandemien, er du faktisk i risikosonen. Uønsket programvare kan spore hva du taster inn på tastaturet ditt, og dermed stjele kortdetaljene som er nødvendig for å tømme kortet ditt.

Lurer du fortsatt på hvorfor det er viktig å vedlikeholde datamaskinen? I så fall er det bare å lese på grunnene under, så skjønner du nok hvorfor det er klokt å la antivirusprogrammet ditt få kjørt seg ukentlig.

Du slipper å bekymre deg

For å være helt ærlig, så vil det mesteparten av tiden være nok å ha antivirusprogrammet kjørende i bakgrunnen. Men, på samme måte som du bør kontrollere bilen før du legger ut på langtur, er det rett og slett ikke verdt risikoen å ignorere antivirusprogrammet ditt.

Ved å kjøre det manuelt en gang i uken kan du stole på at alt fungerer som det skal, og at du har gjort det som kreves for å holde dataen din sikker. Med tanke på at det kun krever noen få klikk med musa, hvorfor skal du ikke gjøre dette for å sikre deg selv?

Du kan planlegge en komplett systemskanning

De fleste typer antivirusprogrammer tilbyr to typer skanninger. Det finnes en hurtigskanning som sjekker de systemkritiske filene på PC-en din, og ser om det er noe som virker mistenkelig. I tillegg finnes det en komplett skanning som sjekker hele datamaskinen din. Det er på en måte som å rydde opp på kjøkkenet før helga, og en grundig rundvask som du bør gjøre et par ganger i året.

En komplett skanning av systemet kan være krevende for datamaskinen din. Det er ikke uvanlig, datamaskinen din håndterer det, men det er ofte vanskelig å multitaske på maskinen mens den jobber så hardt. Hvis du setter av tid til dette kan du slå på full skanning og la PC-en jobbe i fred, vel vitende om at skanningen er langt mer grundig enn den daglige hurtigskanningen.

Du kan kontrollere og oppdage sovende filer

Alle antivirusprogrammer oppdaterer seg med jevne mellomrom, og henter ned definisjonsfiler som inneholder informasjon om de nyeste virusene og malware-programmene som finnes. Det er en viss mulighet for at du allerede har fått disse på datamaskinen din, men at de ikke ble oppdaget ved forrige skanning fordi definisjonsfilen ikke var oppdatert, og programmet ikke visste at dette var en skadelig fil. Derfor er det lurt å skanne jevnlig for å oppdage «sovende filer» som kan bli skadelige skulle du åpne dem på et senere tidspunkt.

Hvis du jevnlig skanner hele systemet ditt manuelt, vil du alltid benytte den siste definisjonsfilen som finnes. Dette er en god måte å sikre deg litt ekstra på, og ta vare på dataen din.

Leverandørene av antivirusprogrammene anbefaler det

Ja, vi skjønner jo at de som lager antivirusprogrammer har lyst til at du skal bruke programmene deres. Men de vet også at sanntidsskanningen deres fungerer veldig bra, og gir god sikkerhet. Når de likevel – alle sammen – anbefaler at du jevnlig skanner systemet ditt fullstendig, er det et tegn på at du burde gjøre det. Det er rett og slett så enkelt, og øker sikkerheten din så mye, at du burde gjøre det.

Vanlige nettbrukere kan komme over mistenkelige filer

Vi dømmer ikke hvor du surfer eller hva du laster ned, men hvis du laster ned flere filer enn gjennomsnittsbrukeren, bør du definitivt skanne for antivirus oftere enn gjennomsnittsbrukeren også. Takket være oppdaterte definisjonsfiler, som nevnt over, vil du hele tiden være beskyttet mot de nyeste truslene. Det er rett og slett en utmerket forsikring på toppen av sanntidsskanneren som uansett holder øye med hva du driver med.

Virker PC-en din litt tregere og tungstartet enn vanlig? Da er det i hvert fall en god idé å starte antivirusprogrammet og skanne manuelt. Da kan du utelukke at et virus eller malware gjør systemet ditt tregere. Det kan selvfølgelig være en annen årsak til at det går litt tregere, men den beste måten å feilsøke på er å utelukke mulige feilkilder.

Ved å kjøre en virusskanning og utelukke at det er problemet, kan du fokusere på andre måter å få ryddet opp på PC-en din på – som å fjerne unødvendig programvare eller finne andre årsaker til tregheten.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0