Bli en del av beskyttelsen

All god beskyttelse er basert på flere elementer, som å beskytte deg mot spionasje, reklame og virus som gjør maskinen din tregere. Men felles for alle elementene er at de trenger din hjelp for å fungere optimalt.

I våre dager handler det om mye mer enn virus. Selv om en riktig sammensatt pakke er viktig for å holde en datamaskin fri for skadelig programvare, er det mange ting du kan gjøre selv for å holde datamaskinen så rask og sikker som mulig.

Hold deg oppdatert

Det viktigste du kan bidra med er kanskje å holde operativsystem programvaren din oppdatert.  Årsaken er at den er på toppen av hacker listens mål, og et nøkkelpunkt kriminelle prøver å komme igjennom. Nettkriminelle forsøker å utnytte sårbarheter i operativsystemene, og det er derfor utviklerne til stadighet kommer med nye oppdateringer. 

For å holde tritt med kjente angrep oppdaterer produsenter programvaren hele tiden for å beskytte sine kunder. Oppdateringene er gratis, og kan konfigureres til å skje automatisk, men kan av og til virke irriterende. Det anbefales likevel at man gjør det.

Hold deg på veien

I tillegg til å holde programvaren oppdatert er det mange andre ting brukeren kan gjøre selv, og det anbefales generelt å terpe på gode rutiner. For eksempel forsøker ofte svindlere å få deg til å akseptere den ødeleggende programvaren, og de gjør det ved å sende deg noe som ser troverdig ut. 

Åpne derfor aldri et vedlegg eller følg anvisninger og linker fra ukjente kilder. Gi aldri ut konfidensiell informasjon, for eksempel passord, selv om det kommer fra en administrator, hvilket det mest sannsynlig ikke gjør.

Hold deg taus

E-post og meldinger blir en stadig mer populær metode for de som ikke har rent mel i posen, og de forsøker nesten alltid å lure ut viktige opplysninger fra deg. En tommelfingerregel er at man aldri skal gi fra seg sensitive opplysninger uansett hvem som spør. 

Nesten alle nettsteder, som hybriditalo.fi anbefaler også bruk sterke passord, som man bytter regelmessig. De samme nettstedene peker også på at egen innsats kombinert med en solid beskyttelsespakke, gir deg en mye bedre sjanse for å holde seg beskyttet mot nettkriminelle. Med en solid pakke menes det en seriøs tilbyder av programvare som ikke bare beskytter mot virus, men som også beskytter mot ormer, trojanske hester og spionvare.

  • Adware er kledd som pop-up annonser,  og er for mange mennesker mer irriterende enn et virus.
  • Spionvare er konstruert for å stjele dine personlige data, og tar i bruk alle mulige smarte midler for å få tak i dine bankopplysninger til passord og adresser.
  • Virus har en mengde negative effekter for din maskin, og du vil oppdage alle mulige typer feil som at maskinen hikker, der blir treg som sirup og musepekere og andre ting som ikke oppfører seg normalt. 
  • Trojanske hester er elementer som virker snille og tiltalende, men som har skjulte hensikter, som blant annet å få tak i dine passord. 
  • Ormer lager kopier av seg selv i systemet helt til det får maskinen din til å knele.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0