Lær deg det grunnleggende for å sikre PC-en og kontoene dine på nett

Nettsikkerhet er et stadig tilbakevendende tema man ikke kommer utenom. I dagens digitale tidsverden foregår svært mye av det vi gjør elektronisk, og da gjerne i form av datamaskiner og på internett. God IT-sikkerhet er imidlertid ikke noe som automatisk kommer av seg selv, selv om enkelte kanskje tror det. For noen er det åpenbart om hvordan man opptrer sikkert og fornuftig på nett, mens for andre er det ikke like naturlig.

Det finnes svært mye som er viktig å huske på, og i denne artikkelen kan du lese om noen av de viktigste grunnprinsippene for god IT-sikkerhet.

Hold innloggingsdetaljene for deg selv

Det mest åpenbare er at du aldri skal dele innloggingsdetaljene til dine personlige kontoer med andre. Uansett om dette er gode venner eller kolleger, skal du alltid hold det for deg selv, da man aldri vet hvor det kan ende opp hvis man begynner å dele denne informasjonen.

Enten det er snakk om jobbkontoer eller private kontoer med mail, bank, nettcasinoer eller lignende. Uvedkomne kan gjøre stor skade, uansett om det er snakk om at de får tilgang til arbeidsdokumenter, noen av dine personlige mailer, eller spillkontoene med bingo brett, spilleautomater og andre spill som kan spilles med pengene dine.

Ikke vær for godtroende – vær skeptisk til e-poster og linker fra ukjente

Mange har gått i fellen der de i god tro har klikket på vedlegg i e-poster eller på linker de har blitt tilsendt. Disse linkene kan føre til spionvare som installerer seg på datamaskinen din uten av du vet om det. Det har vært flere historier de siste årene om store firmaer som blir utsatt for ransomware, der uvedkomne får tilgang til datasystemet deres og deretter klarer å låse alle firmaets filer og dokumenter. Firmaet får så et pengekrav som må betales, nesten alltid i kryptovaluta, for å gå tilgang til datasystemet sitt igjen.

Det er nesten umulig å få løst det på noen annen måte, og disse sakene starter ofte ved at en ansatt i firmaet har vært uforsiktig og åpnet noen vedlegg eller lenker vedkommende ikke burde ha åpnet. Når dette kan skje selv i store firmaer med gode rutiner for IT-sikkerhet, sier det seg selv at enkeltpersoner sine IT-systemer heller ikke er sikre for personer med onde hensikter.

Bytt passord regelmessig og bruk tofaktorautentisering hvis mulig

Passordene dine bør byttes med jevne mellomrom, og du bør ikke bruke samme passord på alle kontoene dine. Hvis du gjør det, risikerer du at uvedkomne kan få tilgang til alle kontoene dine bare ved å finne ut ett passord.

Mange IT-løsninger tilbyr i dag tofaktorautentisering for innlogging. Det er en sikkerhetsløsning som betyr at i tillegg til å benytte brukernavn og passord, må man også verifisere seg med en sikkerhetskode når man logger inn. Det finnes ulike løsninger for dette, men det vanligste er at man får koden via en app eller som en engangskode på SMS.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0