Hvordan jobbe sikkert hjemmefra

Når du jobber hjemme utsettes du for større sikkerhetsrisiko enn på kontoret der IT-personalet er ansvarlig for sikkerheten. Jobber du hjemmefra er ansvaret ditt.

På kontoret trenger du verken bekymre deg eller ta ansvar for at du jobber sikkert. Dersom du vil unngå at noen skal stjele eller ødelegge bedriftens eller ditt eget arbeide, bør du selv ta ansvar for sikkerhet hjemme.

Sikre datamaskinen

Kanskje har du latt være å installere  antivirus beskyttelse fordi du tenker at du ikke har noe som helst en hacker skulle være interessert i? Husk i så fall på at det ikke er sikkert at sjefen din på jobben er like enig i det. Har du allerede har et antivirusprogram bør du derfor kontrollere at det er fullt aktivert og oppdatert. 

Dobbeltsjekk at datamaskinen din automatisk mottar alle sikkerhetsoppdateringer, spesielt Windows-oppdateringer. Hver gang Microsoft kommer ut med en ny oppdatering, blir årsaken til at de gjør det offentlig kjent. Det høres kanskje rart ut, men selskapet hjelper på denne måten mange hackere.

Oppdater

Oppegående nettsider som niccanet.fi har lagt merke til at hackere slipper å lete etter hull i systemet når Microsoft vedgår feil i egne systemer. Alt hackerne trenger å gjøre er å finne noen som mennesker som ikke har oppdatert, og vips så er de inne. Malware hackere hopper inn i maskinen din fordi de har utnyttet sikkerhetshullet.

Noen mennesker er heldige nok til å ha et dedikert hjemmekontor, men mange arbeider når som helst og hvor som helst, selv om det er andre mennesker tilstede. Når du forlater datamaskinen for å hente noe å spise må du derfor alltid trykke på Windows + L-tastekombinasjonen som låser maskinen, eller Command + Control + Q på Mac. Dessuten: Lukk lokket!

Nettverk og kommunikasjon

Ikke bruk standard passordet på ruteren din. Lister over standard for populære rutere florerer på nett. Husk også at når du bruker bedriftens VPN, går all internett trafikk gjennom arbeidsgiverens servere. Da bør du unngå å surfe porno eller andre lyssky aktiviteter.

For din personlige e-post kan du velge å legge til en e-postkryptering, men på forretningsnivå må e-post kryptering komme fra toppen. Hvis du kommuniserer sensitive bedriftsdata via e-post, bør du vurdere å sende en forespørsel om å implementere kryptering.

Sikre dataene dine

Minimer muligheten for tabber ved å sørge for at hvert familiemedlem har en egen brukerkonto. Windows 10 lar deg legge personer. Hvis du bruker en Mac, kan du opprette nye brukerkontoer med bare standard tillatelser eller gi dem fullstendige administratorrettigheter. Som med Windows er det et alternativ å opprette barne kontoer med foreldre kontrollfunksjoner aktivert.

Hverken Windows eller Mac OS kan stoppe en god hacker, med trojanere eller ransomware-angrep, som gjør arbeidet ditt til felleseie eller sletter det. Som en ekstra beskyttelse kan du oppbevare dokumentene dine i en kryptert folder, eller et såkalt hvelv. Du kan flytte filer inn og ut av det, eller redigere filer direkte i hvelvet. Når du lukker hvelvet, kan ingen få tilgang til disse filene. Hvis du har en avansert sikkerhetspakke installert, kan du allerede ha denne teknologien tilgjengelig.

Passordet ditt er et lite kapittel for seg selv. Sett opp et rimelig sterkt passord. Hvis enheten din støtter Windows Hello, MacOS Touch ID eller en annen type biometrisk pålogging er det fornuftig å benytte det.

Logo
Login/Register access is temporary disabled
Compare items
  • Total (0)
Compare
0